Miksi asukastyytyväisyydellä on merkitystä?

Asukaskokemuksen merkitys usein unohdetaan, vaikka miellyttävä asukaskokemus on yksi tärkeimmistä tekijöistä pitkän asukassuhteen luomisessa.
Julkaistu
4.8.2023
Arvioitu lukuaika
3
min
Ihmiset odottavat vuokra-asumiselta entistä enemmän, ja uskommekin, että tulevaisuudessa vuokra-asuminen tulee tarkoittamaan pelkän asunnon lisäksi erilaisia asumiseen liittyviä palveluita. Asukkaat odottavat managerilta asiakaspalvelua, ja eikä syyttä - ovathan asumiskustannukset suurin yksittäinen menoerä ihmisen elämässä!

Hyvä asukaskokemus on huomattava kilpailuetu vuokranantajalle

Hyvä asukaskokemus on huomattava kilpailuetu vuokranantajalle ja se on tärkeää useistakin syistä. Vuokranantajilla on vastuullaan monia tehtäviä hallitessaan vuokra-asuntoja: tehtäviä on niin fyysisen kunnon ylläpitämisestä hallinnollisiin tehtäviin. Asukaskokemuksen merkitys usein unohdetaan, vaikka miellyttävä asukaskokemus on yksi tärkeimmistä tekijöistä pitkän asukassuhteen luomisessa. SatisFactsin teettämän tutkimuksen mukaan, manageri pystyy vaikuttamaan jopa 60% ulosmuuttopäätöksistä. Siksi kerrommekin neljä pointtia, miksi asukastyytyväisyydellä on merkitystä.

1. Matalampi asukasvaihtuvuus ja pidempi vuokrasuhde

Tyytyväiset vuokralaiset todennäköisemmin jatkavat vuokrasopimustaan. Asukkaan vaihtuminen on kallista, ja Bain & Companyn tutkimuksen (Prescription for Cutting Costs) mukaan jo 5% nousu asiakassuhteen kestossa voi kasvattaa tuottoja jopa 25-95%.

2. Asukkaan vaihtuminen aiheuttaa suuren tulonmenetyksen

Asukkaan vaihtuminen on kallista: kun vuokralainen vaihtuu, kohtaa vuokranantaja paljon erilaisia kustannuksia ja asukkaan muutto voi aiheuttaa useamman kuukauden suuruisen vuokratuoton tulonmenetyksen.

3. Uusien vuokrasuhteiden solmimisesta vaivattomampaa

Taloudellisten etujen lisäksi hyvä asukaskokemus parantaa kiinteistön ja vuokranantajan mainetta. Vuokralaiset, jotka tuntevat olonsa arvostetuksi, jättävät todennäköisemmin positiivisia palautetta, mikä auttaa uusien vuokralaisten houkuttelussa. Lisäksi maine positiivisesta asukaskokemuksesta tekee neuvotteluista uusien potentiaalisten vuokralaisten kanssa helpompaa ja voi mahdollistaa vuokratason korotuksen.

4. Elinikäisten vuokralaissuhteiden rakentaminen

Joskus asukas päättää kuitenkin muuttuneen elämäntilanteen johdosta muuttaa. Vuokrataloyhtiön toimiessa useammalla paikkakunnalla, on tyytyväinen asukas varmasti halukas muuttamaan saman yhtiön kohteeseen, sen ollessa myös hänelle vaivattomampaa.

Yhteenvetona, vuokranantajien ja vuokranvälittäjien tulisi asettaa positiivisen ja miellyttävän asukaskokemuksen tarjoaminen korkealle prioriteetille. Se ei johda vain vakaampiin tuloihin ja korkeampaan vuokrausasteeseen, vaan auttaa myös pitämään kiinteistön ja vuokranantajan mainetta korkealla!

Miten asukastyytyväissyyttä voidaan mitata?

Asukaskokemukseen ei pystytä panostamaan, koska markkinoilla olevat ratkaisut eivät mittaa asukastyytyväisyyttä aktiivisesti. Kaikki alkaa sisäänmuutosta, jossa asukkaalle on mahdollisuus luoda mieleenpainuva kokemus. Asumisen aikana asukkaiden tyytyväisyyttä on helppo mitata eri palveluiden käytön yhteydessä, esimerkiksi huoltopyyntöä tehdessä tai saunavuoroa varatessa.

Asukastyytyväisyyden kehitystä on järkevää seuraa hyvissä ajoin, jotta kipupisteet huomataan ja niihin ehditään reagoida. Markkinoilta puuttuvat kuitenkin vielä ratkaisut, jotka on helppo ottaa käyttöön sekä tehokkaita käyttää.

© Intu Enterprises Oy 2024