Y-Säätiön isännöitsijä Mika Ukkonen kertoo kokemuksiaan Komun asuntotarkastustuotteen käytöstä

Julkaistu
26.10.2023
Arvioitu lukuaika
5
min

Haastattelimme Y-Säätiön isännöitsijä Mika Ukkosta Komun asuntotarkastustuotteen käyttökokemuksista. Y-Säätiö on Suomen suurin valtakunnallisesti toimiva voittoa tavoittelematon vuokranantaja, ja Komu on tehnyt onnistunutta yhteistyötä Y-Säätiön M2-kotien asuntoportfolion kanssa marraskuusta 2021 lähtien. Komun asuntotarkastustuotteen avulla pyrittiin kokeilemaan, saataisiinko muuttosiivousohje tavoittamaan asukkaat tehokkaammin ja näin asuntojen siisteystasoa parannettua.

Digitaalisella raporttipohjalla on saavutettu korkea täyttöaste

Mika Ukkonen on positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvällä prosentilla asuntotarkastuslomakkeita on asukkailta palautunut takaisin isännöitsijälle. Mikan omassa asuntoportfoliossa lomakkeita on lähetetty 150:lle ulosmuuttajalle, helmikuusta 2022 syyskuuhun 2023 mennessä, ja niitä on palautunut takaisin jopa 106 kappaletta.

Digitaalisella raporttipohjalla on siis saavutettu jopa yli 70% täyttöaste, eli seitsemän kymmenestä (7/10) muuttajasta lukee ohjeen ja toimii sen mukaisesti.

“Uudiskohteisiin on lähetetty 60 takuutarkastuslomaketta ja takaisin palautuneita on 40 kappaletta. Sekin hipoo 70% täyttöastetta - se on todella hyvä prosentti”, Mika kertoo tyytyväisenä.

Y-Säätiö on kokeillut takuutarkastusta muutamassa uudiskohteessa hyvillä kokemuksilla. “Uudiskohteiden takuutarkastuksissa paperisia lomakkeita käytettäessä täyttöaste ei ole samaa luokkaa”, Mika toteaakin.

Komun käyttöönoton myötä asuntojen siisteystaso on parantunut

Komun asuntotarkastustuotteen käyttöönotolla on ollut useita positiivisia vaikutuksia. Tuotteen avulla saavutetut kolme keskeisintä hyötyä ovat:

1. Siisteys on parantunut asunnoissa, joissa lomake on täytetty

2. Asuntojen mahdollisiin vaurioihin on voitu varautua ennakolta

3. Lomakkeiden täyttöaste on korkea

Kuva: Matias Ahonen

“Huoneistot on jätetty keskimäärin siistimpään kuntoon. Asukkailta on myös saatu alustava tieto jos huoneistossa on syntynyt vaurioita, jotka täytyy korjata. Tämä mahdollistaa ennakoinnin. Olen tehnyt suoraan korjauspyyntöjä lomakkeelta löytyvän tiedon perusteella, sillä lomakkeen kautta tulleet korjauspyynnöt ovat hyvin todenmukaisia, ja niihin voi luottaa", Mika kertoo.

Mikan kokemusten perusteella lomakkeesta löytyy kaikki tarvittava faktatieto, mukaan lukien avaimien palautus. On olennaisen tärkeää muistuttaa asukkaita myös perusasioista, kuten oikeaoppisesta pakastimen sulatuksesta, sillä nämä yksinkertaiset seikat saattavat helposti unohtua.

Asunnon kunnon dokumentointi on vuokranantajan ja vuokralaisen etu

Vuokra-asunto kannattaa aina sisään- ja ulosmuutossa tarkastaa, jottei asunnon kunnosta jää kummallekkaan, vuokralaiselle tai vuokranantajalle, epäselvyyttä. Molemmat osapuolet hyötyvät, kun ulosmuuttanutta asukasta ei tarvitse jälkeenpäin laskuttaa, ja riidoilta, sekä väärinymmärryksiltä vältytään.

“Tuote on erityisen hyvä tilanteessa, jossa uusi ja vanha vuokralainen saattavat vaihtaa keskenään avaimia, jolloin Komun asuntotarkastustuotteen ansioista jää dokumentointi siitä, millaiseen kuntoon entinen asukas on asunnon jättänyt”, Mika kertoo.

Komua suositeltiin Kiinkon koulutustapahtumassa

Mika on ollut niin tyytyväinen Komun tuotteeseen, että suositteli sitä myös muille isännöitsijöille Kiinkon järjestämässä koulutustapahtumassa (3.2.2022).

“Kerroin muille isännöitsijöille oman tapani tehdä muuttotarkastukset Komun tuotteen avulla, sekä sen käyttöönotosta johtaneet positiiviset kokemukset. Näyttäessä lomaketta isännöitsijöille hekin nyökyttelivät, että hyvältä näyttää. Suosittelin tuotetta heille, ja sanoin että kannattaa harkita hankkimista helpottamaan muuttotarkastuksia”, Mika kertoo.

Kiinnostaisiko kuulla lisää asuntotarkastustuotteesta?

Komun tuotteita käytetään jo yli 83 000 asunnossa Suomessa ja asiakkaisiimme kuuluu muun muassa Y-Säätiö, Asuntosäätiö, Espoon Asunnot ja NREP. Ulosmuuttolomakkeemme on koettu toimivaksi asiakasyritystemme puolesta, ja  tarjoamme uusille asiakkaille pilotointijaksoa huojennettuun hintaan.

Jos pilotointi sekä laajempi tuote-esittely kiinnostaa, ota meihin yhteyttä!


Elmo Rantala

elmo@komuhomes.com

© Intu Enterprises Oy 2024